Ski Marathon

Ett av Sveriges vackraste skidlopp

Mattila Ski Marathon är ett skidlopp som funnits sedan 1982 och som varje år lockar skidmotionärer, vasaloppsåkare och elitåkare till Mattila. Loppet är seedningsgrundande för Vasaloppet och körs över 21 km eller 42 km, ett eller två varv. Banan går i svedjefinnarnas spår med gemensamt start och mål vid finngåren Mattila. Välkommen till ett av Sveriges vackraste lopp!

4 februari 2024

Mattila Idrottsklubb och Nya Wermlands-Tidningen inbjuder till 42:e upplagan av Mattila Ski Marathon. Ett skidlopp på Finnskogen som bjuder på upplevelser utöver det vanliga och är seedande till Vasaloppet. Tävlingsdagen den 4 februari genomförs också ”Öppet Mattila Ski Marathon” för dig som inte vill åka tävlingsklass. Välkommen med din anmälan!Våra lopp och klasser

Dra i sidledMarathonHalvmarathonÖppet Ski Marathon
KlassH19 / D19H17 / D17Marathon / halvmara
ÅlderMinst 17 årMinst 11 årIngen åldersgräns
AnmälanOnline eller på platsOnline eller på platsPå plats på tävlingsdagen
Datum4 februari 20244 februari 20244 februari 2024
StartGemensamt 10:00Gemensamt 10:00Gemensamt 10:00
TidtagningMed Emit-chipMed Emit-chipIngen tidtagning
ÅksättKlassisktKlassisktKlassiskt
Distans42 km21 km21 km eller 42 km
Antal varv2 varv1 varv1 eller 2 varv
Hämta nummerlapp + chipFrån 08:00Från 08:00Från 08:00
SeedningSeedning till VasaloppetSeedning till TjejvasanIngen seedning

Alla lopp har ett par elitled plus flertalet motionsled, placera dig där du tycker att du hör hemma. Startområdet är brett och stort i början men smalnar fort av till två spår.

Seedning till Vasaloppet

Mattila Ski Marathon är officiellt seedningslopp till Vasaloppet. Ange ditt Vasalopps-ID vid anmälan.

Även om loppet är nästan hälften så kort som Vasan så sägs det ofta att om du klarar av att genomföra Mattila Ski Marathon ska klarar du Vasaloppet på grund av Mattilas lite tuffare kupering. Välkommen!

Banan

Mattila Ski Marathon-banan är 21 km ett varv och körs därför ett eller två varv beroende på bana/klass. Den inleder sluttande uppför genom skog och över några små myrar. Efter drygt en kilometer kommer du ut på första öppna myren och kan njuta av en svag utförslöpa ner till Makkulakojan. Här börjar banans tuffaste stigning som börjar med en riktigt brant backe och sedan fortsätter svagt sluttande uppför ytterligare en bit. Men när du väl kommit upp, efter ca 4 kilometer, belönas du av vacker skidåkning över en stor öppen myr. Sedan får du än en gång lite härlig utförsåkning innan du är framme vid Lorttjärn och vår vätskestation, här brukar det vara många som hejar och du kan få dig både något gott att dricka och äta.

Sedan fortsätter du ut på den så kallade Brännbergsrundan, en 8 km lång slinga som är fantastiskt vacker. Den inleder svagt uppför och slingrar sig över stora myrpartier och förbi små tjärnar upp till banans högsta punkt. Efter ett par kilometer vänder du tillbaka och får istället några partier med svagt utför men fortfarande lika vackra omgivningar innan du än en gång är tillbaka vid Lorttjärn och vätskestationen. Denna slinga klarar många av att staka nästan hela vägen runt.

Efter att du fått i dig något att dricka fortsätter spåret hemåt. Först med en uppförsbacke men sen är det väldigt mycket utför hela vägen hem. Du åker över öppna myrar, nedför en brant, men rak och enkel, backe, förbi gården Joppola och nedför en lång sluttande myr. Sedan kommer ytterligare en liten uppförsbacke och du nästan är tillbaka vid Makkulakojan, men här vänder du istället skarpt ned till höger och får glida nedför ytterligare några hängmyrar som sligrar sig genom skogen. Slutligen ser du stugområdet MattilaMäki och vet att du snart är tillbaka. Du åker förbi sjön Mustalampi och uppför sista knölen innan du vänder ner och kan skymta målområdet. Nu är det bara att spurta i mål eller fortsätta ut på ett varv till om du valt att åka ett helt marathon!

Vid våra vätskestationer serveras sportdryck från Umara Sports.

Bra att vetaBoende

I Mattila finns totalt 210 bäddar för uthyrning fördelat på 28 boenden i de två stugområdena Mattila och Mattilamäki. Det nybyggda området Mattilamäki ligger ca 300 m gångvägen och ca 800 m bilvägen från Mattila. Nästan alla våra stugor har mycket snabbt WiFi via fiber. Bokning sker via mattila.se.

Om det är fullbokat i Mattila finns även Finnskogtoppen Hotell samt Grensen Experience endast 10 minuter från Mattila. Från Torsby som är närmsta större stad är det 40 minuter med bil om du väljer att boka boende där.


Hitta till Mattila

Mattila, 43 km nordväst Torsby och 4 km norr Röjdåfors.

Fra Norge: Ta veien fra Kongsvinger over Svullrya og svenskegrensen til Röjdåfors. Skilting fra Röjdåfors “Mattila 4 km”.

Läs mer om Mattila på mattila.seService

Restaurangen kommer vara öppen och servera lunchbuffé. I service- / restauranghuset som du hittar i nära anslutning till skidstadion finns även dusch och toaletter!

Sportdryck från Umara

Under loppet och vid målgång serveras sportdryck från Umara med smak av citron, läs mer här.


Kontakt

Tävlingsledare Christer Skoog

Telefon: 070-510 69 54
E-post:marathon@mattila.sePriser

Prisutdelning sker direkt vid målgång där de främsta får hederspriser.

Alla deltagare får medalj och dessutom lottar vi ut fina priser bland alla deltagare.

I prispotten bland de lottade priserna fins bland annat ett par klassiska skidor från Madshus av ett värde på ca 8000 kr!

Besök vackra Mattila och Finnskogen

Mattila Fritid driver i huvudsak friluftsområdet Mattila med samverkar med oss som idrottsklubb samt Mattila Natur- och Kulturförening. Vill du veta mer om Mattila, boka boende eller se kartor över leder och skidspår besöker du mattila.se. Det uppdateras också flitigt på sociala medier, så följ gärna Mattila där!